Nyugati-és keleti orvoslás kapcsolódási pontjai

Lukács Lászlóné Noémi kétgyermekes édesanya, feleség. Nem mellesleg fél éve nyitotta meg Hagyományos Kínai Orvosi rendelőjét Tárnokon, ahol főként akupunktúrával segíti pácienseit. Februártól már Százhalombattán, és Biatorbágyon is tevékenykedik. A keleti-nyugati orvoslás kapcsolódási pontjairól, szakmája előnyeiről és (nem) mindennapi munkájáról beszélgettünk.


Noémi cikk 1.png


Hogyan kerültél kapcsolatba nyugati orvosi kollégákkal? Tudatosan kerested őket, esetleg fordítva?


A Swiss Clinic-nél kezdődött a dolog, több mint tíz évvel ezelőtt. Természetgyógyászként dolgoztam náluk, mert szerettek volna egy alternatív ágat indítani az intézményükben. Úgy gondolták, én vagyok a legmegfelelőbb személy arra, hogy ezt náluk elsőként képviseljem. A munkám során szép lassan kialakult a kapcsolat, ezzel együtt a kölcsönös tisztelet a kollégákkal. Hétről hétre egyre több szakembert ismertem meg, akikkel a mai napig tartom a kapcsolatot.

Mi volt a reakciójuk, amikor ismertetted velük a gyógyítási módszereidet?


Szkeptikusok voltak, főleg az állapotfelméréssel, és annak metodikájával kapcsolatban. Az volt a szerencsém, hogy volt egy-két szakorvos, -akik nem ítélték el elvből a természetgyógyászat módszereit -, nyitottak voltak felém. Többen támogattak, és segítettek azzal, hogy beajánlottak a pácienseknek, próbálják ki a módszereimet! A másik eset az volt, amikor az orvos kifogyott az ötletekből a kezelést illetően. Ekkor, mintegy utolsó mentsvárként elküldte hozzám a beteget, akin tudtam segíteni. Ezzel azt hiszem, kivívtam a szakemberek tiszteletét a munkám iránt.


Mi a tapasztalatod, mennyire nyitottak a nyugati orvosok a keleti medicina irányába? 


Sokkal több az ellenérzet, mint a támogatás. A környezetemben viszont szerencsés vagyok, mert rá tudtam venni az orvos barátaimat, hogy próbálják ki az akupunktúrát. Az a tapasztalatom, hogy amíg ez nem történik meg, (hiába van rá számos tudományos kutatás, tény) egyszerűen nem hisznek a létjogosultságában. Amint látják, hogy használ, hajlandóak elismerni a pozitív hatásait. Másrészt a tény, hogy a Semmelweis Egyetemen végeztem, szintén sokat nyom a latba. Az egyetem jó híre gyakran felülírja a negatív bírálatot.

Jelenleg több, mint fél éve nyitva áll a rendelőd, ez idő alatt jócskán szereztél tapasztalatot. Miben látod a nyugati-keleti medicina kapcsolódási pontjait?

Kínában azt tapasztaltam, hogy a két orvoslás kitűnően képes együttműködni. Megérkezik a beteg, leküldik a CT-be, maximum egy óra múlva hozza vissza az eredményt. Ezt követően megkapja a személyre, tünetekre szabott akupunktúrás kezelést, és mosolyogva távozik a kórházból.


Itthon meghatározó, hogy a páciens kezelőorvosa hogy áll hozzá az együttműködéshez. Ha nyitott, és tudunk hosszú távon együtt dolgozni, gyorsan, nagy eredményeket tudunk elérni. Én látom, és elismerem, hogy a tudásomnak vannak határai, és tisztában vagyok azzal, hogy mikor kell belépjen a nyugati orvosi kolléga.


Hogyan tudod egyensúlyba hozni a saját munkádban a két különböző gyógyítási szemléletet?


Szerencsére egyszerűen! Az egyetemi képzésem is a két orvoslás közös használatára épült, így igyekszem ezt a gyakorlatba is átültetni.

10 éve mozgok a gyógyítás területén. A Swiss Clinic-en  korábban is sok nyugati problémával találkoztam.

(Ha van például egy páciensem, aki syncumart szed, -véralvadásgátló tabletta- azonnal egyeztetek a kezelőorvossal, hogy alkalmazhatok-e nála akupunktúrás kezelést, vagy sem.)

Vagy amikor megérkezik valaki krónikus magas vérnyomással, amire gyógyszert szed. Elkezdem kezelni, a 10. alkalmat követően az orvossal konzultálva, ellenőrzés mellett lefelezzük a vérnyomáscsökkentőjét. A javulástól függően vagy tovább csökkentjük, vagy olyan is előfordult, hogy a kezelőorvos alacsonyabb hatóanyagú gyógyszerre cserélte le a korábbit. Így lehet tartós javulást elérni, a legbanálisabb problémáknál is!

Hogyan használod fel a nyugati orvosi tudást a diagnózis-kezelési elv felállításánál? Miként alakítod át, és építed be a saját rendszeredbe?


A nyugati orvoslás problémaközpontú megoldást nyújt. Skatulyába helyezi a pácienst, mivel így az könnyebben kezelhető. Általánosít, csak egy területre összpontosít. Képalkotó módszerekkel, vér-vizeletvizsgálattal kooperál. Ezzel szemben a keleti orvoslás holisztikus szemlélete a teljes testet veszi figyelembe. Én megtekintem a tesztek értékeit, és természetesen figyelembe veszem őket a diagnózis felállításánál. Emellett viszont vizsgálom a nyelv-pulzus állapotát, illetve esetenként az állapotfelmérő gépet is használom. Ez alapján állítok fel egy diagnózist.

Volt például egy páciensem, aki pajzsmirigy alulműködéssel érkezett hozzám, amit azonnal hormonkezeléssel akartak helyre rakni. Ő viszont úgy gondolta, futna néhány kört, mielőtt elkezdené bombázni a testét. 10 alkalom után helyre jött a hormonrendszere, mindössze a testének harmonizálásával, a kezeléseket saját magára, és a változó tüneteire szabva.


Ennek fényében: hogy alakul nálad egy átlagos kezelés?


Mindenképp a páciens kikérdezésével kezdünk. Szóba kerülnek a szokásai, az életmódja, a tünetei, a pulzusa, nyelvének állapota, esetleges leletei, vizsgálati eredményei. Fontos megkérdezni, részesült-e már akupunktúrás kezelésen. Ha nem, első alkalommal mindenképp edukálom a beteget, mire számíthat, mit érezhet. Fontos a kölcsönös bizalom kialakítása!


Mindezeket összevetve felállítok egy kínai orvosi diagnózist. Mindig van egy alapvonal, amin elindulok. Alkalomról alkalomra a tünetek eltolódhatnak pozitív negatív irányba. Gyengülhetnek, erősödhetnek, én pedig ehhez alkalmazkodom kezelésről kezelésre. Lényeges, hogy a páciens lelki állapota is meghatározza, milyen típusú pontegyüttessel dolgozom. Az ilyen apróságokra ügyelve hozom helyre a test alapvető egyensúlyát. Emlékeztetem az öngyógyító folyamatokra.

Milyen típusú problémával foglalkozol a legszívesebben?

Mindenféle problémával szívesen foglalkozom. Ha viszont választani kéne, mindenképp kiemelném a meddőséget. Fantasztikus érzés, amikor két és fél éves sikertelen teherbeesést követően az ötödik alkalmat követően egy pozitív terhességi teszttel állít be a kismama. Szintén ide sorolnám a cukorbetegséget is. Egy idős nénit kezeltem, aki a 10 alkalmas kúrát követően 6-os cukorértékkel állított be az orvoshoz. Emiatt érdemes ezt csinálni!


Mik az eddigi visszajelzések?


Azt gondolom, aki kipróbálja az akupunktúrát, csak pozitívan nyilatkozik róla! Rengeteg visszajelzést kapok a gyógyulásokkal kapcsolatban. Nyilvánvaló, hogy a páciens hozzáállása is kell az eredmény eléréséhez! Ha ő nem változtat az életmódján, hozzáállásán, én hiába erőlködöm. Épp ezért nehéz számomra a kudarcok feldolgozása. Napokig gondolkodom, mit-hogy kellett volna csinálnom, mi az, ami nem működik. Ilyenkor nem vagyok rest felhívni az akupunktőr kollégáimat. A konzultáció mindegyikünk javára válik. A tudás megosztása visz minket előre.  


Melyik páciensed gyógyulását emelnéd ki sikertörténetként? Mire vagy a legbüszkébb?

A párom, Laci gyógyulása mindenképp boldogsággal tölt el. Fuldoklott az allergiától, és most teljesen rendben van. Nem tüsszög, nem viszket a szeme, nem fullad. Teljes életet él, mindezt a biorezonanciás gépnek, és az akupunktúrának köszönhetően. 

Mik a további terveid?


Mesterképzésre szeretnék menni, ez mindenképp tervben van. Ennek érdekében angolt tanulok, felsőfokút nyelvvizsgát szeretnék tenni, mert egyelőre csak külföldön van erre lehetőség, amihez nem árt a nyelvtudás.


 


Az interjút készítette: Rozs Franciska