Emésztési panaszok gyógyítása, közérzet javítása akupunktúrával

Egyes becslések szerint a magyar lakosság 30-40%-a szenved emésztési panaszok miatt. Ezek ugyan nagyrészt ártalmatlanok, viszont ez nem változtat azon a tényen, hogy kimondottan aggasztóak és zavaróak tudnak lenni, különösen akkor, ha sokáig tartanak. A tünetek gyakran kapcsolatban állnak egymással, és sokszor egy időben különböző területen jelentkeznek. Nem csoda, hogy akinek ilyen panaszai vannak, kétségbeesetten keresik a megoldást. Lehetséges gyógymódokból nincs hiány, ám honnan lehetünk biztosak a hatékonyságukban? Lukács Lászlóné Noémivel beszélgettem az akupunktúra emésztés-és közérzet javító hatásairól.

Tapasztalatod szerint melyek a leggyakoribb emésztési problémák manapság?

Nagyon sok a refluxos, gyomorfekélyes. A bélgyulladás, és ennek különböző változatai szinte minden harmadik páciensnél előfordulnak. Ezek megdöbbentő számok, de ez a valóság.

Hogyan hat az akupunktúra az emésztésre?

Az akupunktúra áldásos hatása, hogy harmonizálja a test emésztési-és anyagcsere folyamatait. Ha kell, gyorsítja, ha kell, lassítja a természetes működést, mindig a megfelelő irányba tolja el a folyamatot.

Mely területekre helyezed a hangsúlyt szúráskor?

Általában szúrok a hason, lábon, bizonyos esetekben kézen lévő pontokat. Minden problémát egy általános pontrecepttel igyekszem megközelíteni kezdetben, majd a páciens mindenkori állapotához igazodva változtatom, ha szükséges.

Hogyan-milyen típusú gyógynövényekkel lehet ezt megtámogatni?

A problémától függ. Alapvetően nagyon hasznos lehet a gyömbér, esetenként gyömbér és fahéj kombinációi. Általában a Chen patika kész gyógynövénykeverékeit alkalmazom, melyek kiegészíthetők a hétköznapi ember által is ismert gyógyhatású növényekkel.

Milyen hatással van az anyagcserére?

Az akupunktúra segíti az átalakítás funkcióit, ezáltal javul a sejt szintű felszívódás

Hogyan befolyásolja a homeosztázist?

Az anyagcsere kiegyensúlyozása a víz-és ionháztartás rendbetételével együtt jár. Érdekes módon az emberek testalkatán is meglátszik, ha valakinél túlzott a víz visszatartás. Ebben az esetben keményebb szokott lenni a pocak területe, ezért szúrom a hasi vese pontokat is, melyek közvetlenül kihatnak a vízháztartásra.

Milyen nyugati orvosi képalkotó módszerekkel támogatható az általad megítélt diagnózis?

Általában, aki hozzám érkezik, már eleve leletekkel jön. Fontos, hogy legyen egy vérvételi lelet, gyomor-béltükrözés eredmény. Ezeket figyelembe véve hozom létre a diagnózist.

Volt például egy páciensem, aki hasi püffedésre, görcsölésre, jobb hát oldalára kisugárzó fájdalomra panaszkodott. Őt például én magam küldtem el képalkotó vizsgálatra, és kiderült, hogy epeköve van.

Mely krónikus emésztési rendellenességekre hatásos gyógymód az akupunktúra, s melyeknél lehet csak kiegészítő típusú kezelés?

Betartott diétával, és akupunktúrával nagyon jól kezelhetőek a bélgyulladások. A reflux diétával szintén jól karbantartható. Ez kimondottan az a betegség típus, amely végleges életmódváltással, legfőképpen étkezés változtatással jár. Például refluxosnál gyorsan felszívódó szénhidrátok, buborékos-szénsavas folyadékok, alkohol, kávé, tea teljes kiiktatása szükséges.

Van-e sikersztorid ezzel a betegségtípussal kapcsolatban?

Kezeltem már pár refluxos pácienst. Erős reflux-os tünetekkel jött, betartotta az általam előírt táplálkozási kritériumokat, és tíz alkalmas akupunktúrás kezelésben részesült. Azóta nagyon jól be tudja tartani a megbeszélt dolgokat, és fél évente-évente visszajön egy emlékeztető kúrára, amellyel hamar helyrehozzuk a bűnözést is.

Volt olyan esetem, aki étvágytalansággal küzdött. Az akupunktúrával harmonizáltuk a gyomor és lépműködést. Tíz alkalom után a páciensnek megjött az étvágya, és megindult a súlya felfelé.

A lényeg, hogy ezek a páciensek a kezükbe kapjanak egy megoldást, egy kulcsot, amellyel saját maguk kontrollálhatják a testük működését, csökkenthetik a kellemetlen tüneteiket, mindezt az étkezési kritériumok betartásával, és a rendszeres akupunktúrás kezelésekkel.

Az interjút készítette: Rozs Franciska