Pszichiátriai-neurológiai kórképek kezelése akupunktúrával

Egy 2017-es felmérés szerint az Európai Unióban Magyarországon szenved a legtöbb ember depressziótól. A 18 éven felettiek 10.5 százaléka vallja magát depressziósnak. Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel beszélgettem a pszichiátriai-neurológiai kórképek akupunktúrával történő, hatékony kezeléséről.

Mely neurológiai kórképek esetén alkalmazható az akupunktúra?

Kínában neurológián kezelik például a féloldali arcbénulást, arcidegzsábát. Ez náluk önmagában is előforduló, gyakori kórkép. Itthon leginkább a stroke kapcsán találkozhatunk vele. Az izmok regenerálásánál gyors, hatékony segítség lehet a fejen alkalmazott elektro-akupunktúra.

Ugyan hazánkban a pszichológiai betegségeket külön szakág kezeli, Kínában ezek a problémák is a neurológia tárgykörébe tartoznak. Ilyenek például a depresszió, a burn-out-szindróma, vagy kiégés, pánik roham, szorongásos tünetek. Ugyan a migrén nem feltétlen idegrendszeri probléma, de mindenképp érdemes lehet akupunktúrával kezelni, szintén fejen keresztül. Nyugati orvosi szempontból érdekes lehet a Tourette-szindrómások gyógyítása, akik szintén remekül reagálnak az akupunktúrára.

Milyen hatásfokkal működik az akupunktúra ilyen eseteknél?

Számomra mindenképp a Tourett-szindróma a legnagyobb meglepetés, ha mondhatok ilyet. A problémáról annyit, hogy sajnos nem lehet tudni, mi okozza. Személyes meggyőződésem, hogy a migrénhez hasonlóan az időjárás nagy mértékben befolyásolja a tikkek mennyiségét.

A lényege az, hogy van egy meglévő genetikai hajlam, amelyet aztán egy sokkhatás aktivizál. A fő tünete a tikkelés. Ebben az esetben mindenképp egyénre szabott terápiát kell végezni. Nemrég jött hozzám egy fiatalember, akinek súlyos tünetei voltak. Első alkalommal beszúrtam a fejébe a tűket. Térülök-fordulok, és arra lettem figyelmes, hogy az édesanyja elkezdett sírni. Ahogy benne voltak a tűk, megszűnt a tikkelése! Ahogy kihúztam a tűket, visszatértek ugyan, viszont csökkent mértékben.

 A 10 alkalmas kezelést követően lefeleződtek a tünetei.

Volt már migrénes páciensem is, neki a 10 alkalommal elértünk egy teljesen tünetmentes állapotot. Az ő problémáját szintén befolyásolja az időjárás, de már nem annyira, hogy ájulásig fájjon a feje.

Ebben az esetben szem előtt kell tartani, hogy érdemes évente egy fenntartó kezelést igénybe venni!

Pánik rohammal is volt már dolgom. Itt az a fontos, hogy az akut időszakban lépjünk közbe, másrészt szintén érdemes évente egy fenntartó kezelést tartani. Itt is kedvező lehet a szakorvossal egyetértésben dolgozni, hisz hatalmas változásokat-sikereket lehet elérni.

Miért hatásosak ezek a kezelések? Hogyan hat az akupunktúra a neurológiai problémákra?

A keringésen keresztül befolyásolja a hormonrendszert, valamint a központi idegrendszeri visszacsatolások miatt hatással van a különböző neurológiai kórképekre.

Mi a kezelés lefolyása ebben a tárgykörben?

10 alkalom mindenképp szükséges, ez a minimum. Ezután már látjuk, hova jutottunk el, érzékelhető a változás. Van, akinél a 20 alkalom hozta meg az átütő sikert (teljes panaszmentességet). Az ilyen eseteknél általában a fejen lévő akupunktúrás pontokkal dolgozom. Bizonyos problémákra pedig az elektro-akupunktúra is kiváló választás lehet.

Mit tegyen a páciens?

Figyelnie kell magát. A változásokat, reakciókat, tüneteket. A kezelés során változik a lelki világa, könnyebben kezeli a betegséget, nem húzza fel magát. Fontos tudni, hogy a kezelésre mindenki másképp reagál! Ezért kiemelkedő fontosságú a páciens részletes tájékoztatása. Meg kell értenie, hogy nem baj, ha az első héten rosszabbul érzi magát, a hosszú távú célon van a hangsúly.  Van, akinél az első néhány kezelés felerősíti a tüneteket, majd utána csökken, van, aki azonnal pozitívan reagál rá. (Nőknél vannak a nagyobb kilengések, férfiaknál stabilabban hozható az eredmény. Hosszú távon szintén van különbség férfi-nő között. Aki érzékenyebb alapból lelkileg, szintén nehezebben kezelhető.)

Mi alapján döntöd el, hogy a probléma akupunktúrával még kezelhető, vagy inkább nyugati szakorvoshoz irányítsd a pácienst?

Az esetek 99 százalékában már pszichológus, neurológus után kerülök képbe. Már átnézték, megmérték, mindenen túl van. Könnyebb lenne, ha a páciens az első tüneteknél érkezne, és nem az utolsó mentsvárként tekintene az akupunktúrára!

Az interjút készítette: Rozs Franciska