Milyen veszélyeket rejt az elhízás?

Az túlsúlyos emberek száma az Egyesült Államokban, Mexikóban és Új-Zélandon a legmagasabb, viszont ezeket követően Magyarország áll a negyedik helyen. Ez azt jelenti, hogy a 15 évesnél idősebb lakosságnak legalább a 30 százaléka elhízott. Lukács Lászlóné Noémivel beszélgettem az elhízásról, annak hozadékairól, valamint arról, hogyan tud segíteni az akupunktúra a fogyásban. 

Milyen veszélyeket rejt az elhízás?

Mindenképp ide sorolható a magas vérnyomás, a kettes típusú cukorbetegség, ízületi-, szív-keringési- problémák, esetleges rákos megbetegedések. Mindegyik probléma önmagában is magas kockázattal jár, elhízásnál azonban halmozódhatnak a kellemetlen tünetek.

 

Mely főbb szempontok alapján indulsz el fogyás-fogyasztás esetén? Hogy alakul egy kezelés? 

A legfőbb szempont az, hogy a páciens eldöntse, tényleg akar-e fogyni, vagyis a hangsúly az együttműködésen van. 80 százalékban az ő munkája kell ahhoz, hogy ez működjön. Fontos az elhivatottság, anélkül nem megy.

Az első alkalommal elmondom, mi az, amin mindenképp változtatni kell. Táplálkozás, mozgás, sok-sok folyadék. Mindig egy évet adunk a fogyásnak, nem gondolom, hogy a gyorsaság mérvadó kell, hogy legyen. Fontos még figyelembe venni az addigi szokásait. Most jött hozzám egy fiatalember, tőle azt kértem, egy hétig ne csináljon mást, csak írja le, mit eszik. Ebből felmérem a szokásait, esetleges rossz beidegződéseit. Ezt követően beszúrom a szükséges akupunktúrás pontokat. Kap fültűket, melyek az éhséget csökkentik. Mindezek mellett fogyasztó masszázzsal segítjük a nagy méretű zsírmolekulák lebomlását. Ez eleinte kicsit fájdalmas, de nagyon hatékony. Heti 2-3 alkalommal mindenképp érdemes eljárni, ez szintén meggyorsítja az anyagcserét. Mellette diétás naplót vezettetek a páciensekkel, hogy lássuk, melyik nap-mit evett. Nagy hangsúlyt fektetek a konzultációra, ellenőrzésre. Fontos a folyamatos visszacsatolás. Volt egy hölgy, aki egy hónap alatt 5kg-ot fogyott. Nem éhezett, mindent betartott, és meglett az eredménye.

 

Kik a veszélyeztetettek, akikre érdemes a kúra alatt kiemelt figyelmet fordítani?

Az idősebbek (Lényeges, hogy ne alakuljon ki erőtlenség, nem a legyengítés a cél!), a nagyon nagy súllyal rendelkezők (Figyelünk arra, hogy ne következzen be hirtelen nagy változás. Itt a vese probléma még sarkalatos, nem mindegy, mennyire terheljük meg. Az elégséges fehérje bevitel fontos szempont. Náluk a mozgásra is oda kell figyelni, az ízületek, szív védelmében.) Vese-szív-ér problémás páciensek, cukorbetegek (Kulcsfontosságú, hogy meg legyen tartva a megfelelő szénhidrát bevitel.).

 

Hogyan járulhat hozzá a páciens az eredményes fogyáshoz?

Kitartással legfőképpen, hogy betartsa azt, amiről beszélünk. Jártam úgy, hogy a páciens az utolsó falat lángost nyelte le, amikor megérkezett kezelésre... Ilyennel nehéz érdemben mit kezdeni, de nyilván mindenkinek a saját döntése, mennyire veszi komolyan a diétát. Nem állhatok ott mindenki felett.

 

Milyen étkezésbeli szankciókkal jár az akupunktúrával való fogyás?

Főleg az első egy hét, ami drasztikus. Bár attól is függ, mennyi túlsúlyról beszélünk. 15 kg plusz súlynál az első 4-5 nap, 30 kg esetén az első 7 nap, ami kritikus. Ezt követve átáll a szervezet az új szabályokra. Ami még problémás szokott lenni, hogy az emberek nagy többségénél nincs rendszeresség. Ha éhes, beszalad a boltba, és vesz egy péksüteményt, mert az gyorsan megvan. Itt előre kell tervezni, ne adj' Isten főzni.

 

Milyen egyéb pozitív hozadékai vannak a fogyásnak? 

Könnyebb lesz a mozgás, nagyobb az erőnlét. Sokkal jobban alszik az illető, jobb lesz a közérzete. Az esztétikai vonatkozások miatt megnő az önbizalma, hisz jobban állnak rajta a ruhák. Ide sorolható még a lényeges vérnyomás csökkenés, és a cukor is nagyon szépen beáll.

 

Hány kilótól lehet megszabadulni egy kúra alatt?

Jelen esetben egy 3 hetes kúráról beszélünk, ez heti 3 alkalmat jelent. Ez idő alatt 5-8kg fogyás lehetséges.

 

Mennyi idő alatt indul meg a fogyás?

A fogyás már az első héten megindul! És folytatódik a következő hetekben, ha a páciens betartja a szankciókat.

 

Mennyire tartós az eredmény? A megkezdett folyamatok folytatódnak-e a kúra végeztével?

Az akupunktúrával „csak” segítem a fogyást. Ez egy mankó, de az utat valójában mindenki maga járja be. Az első 3 hét a folyamat elindításáról szól. Amikor a későbbiekben megrekedést tapasztal, akkor kell visszatérnie hozzám. Nem egyszerű, én magam is küzdök vele. Abszolút a táplálkozáson áll-vagy bukik a mutatvány.

Az, hogy mennyire tartós az eredmény, a szokások megszilárdításán múlik. Hogy az életmódba beleépítse a mértékletességet, és kialakuljanak jó viselkedés formái a régi, beidegződött rosszak helyett.

 

Az akupunktúrán kívül használsz-e még valamit kiegészítésként? 

Mint már említettem, a fogyasztó masszázs tökéletesen kiegészíti az akupunktúra, fülakupunktúra módszereit. Nemrégiben elkezdtem diétás naplót íratni a páciensekkel. Úgy látom, ez is használ, hisz más dolog enni, mint végigolvasni egy heti étkezést. Néha ők maguk is elszörnyülködnek a heti bevitt mennyiségen. Mindezek mellett kell a szigor és a számonkérés.

 

Van-e kiemelkedő eseted ezzel kapcsolatban? 

 Jött hozzám egy kismama, második szülés után. 96kg volt, nagyon elszánt, de hiába próbálkozott bármivel, nem sikerült leadnia a súlyfelesleget. Közöltem vele, hogy 1 évet mindenképp rá kell szánni a műveletre. Az első hónapban lement róla 8kg, a következőkben ez szépen folytatódott, igaz kisebb léptekben. Jelenleg a 8. hónapot tapossuk, és a 20.kg mínusznál jár. Ez idő alatt 3 kúrát csinált végig. Nem szükséges folyamatosan járni, a lényeg, ha megrekedést tapasztal, akkor jöjjön újra, hogy rásegítek a folyamatra akupunktúrával.