Kérdések az orvoslásról

Korunk egyik népbetegsége az allergia. Becslések szerint ma Magyarországon körülbelül 2 millió ember szenved a tüneteitől, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2025-re a világ lakosságának mintegy fele allergiás lesz. De vajon valóban gyógyíthatatlan problémáról lenne szó? Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel beszélgettem az allergia gyógyításának keleti módszereiről. 

 

Először is tisztázzuk, mit tekint a nyugati orvoslás allergiának? Mely szerv/szervrendszer problémájaként közelítik meg ezt a fajta rendellenességet? 

Az allergia egy túlméretezett immunválasz, mely esetenként tévesen, nem a megfelelő antigén (ellenanyag) ellen irányul. Ilyenkor sokszor az immunreakcióknak a gazdaszervezet sejtjei is áldozatul esnek. Ezt nevezzük allergiás reakciónak. A modern orvoslás ezt főként a légút felől közelíti meg, hisz ott okoz felfordulást. A legfőbb tünetei a szem-orr-száj viszketés, köhögés, fulladás, mely aztán asztmába is torkollhat. Jelenleg bőr-allergia vizsgálattal állapítják meg, ki-mire érzékeny.

 

Hogy áll mindehhez a kínai orvoslás? Mi az alapvető szemlélet az allergiával kapcsolatban? 

A kínai orvoslás szintén felső-légúti problémaként kezeli az allergiát. Az alapelv szerint „le kell vezetni a belső többlet hőséget”. Akupunktúrával és gyógynövényes terápiával kooperálva szünteti meg a kellemetlen tüneteket. Allergia kezelésére kiválóan alkalmas még a fülakupunktúra, mely állandó stimulust ad a fülben lévő pontokra. Itt is inkább a tüneti kezelés kerül előtérbe, az okot nehezebb megtalálni, de nem lehetetlen. Fontos előnye még, hogy mellékhatásmentesen kezelhető vele az allergia. Nem mindegy, hogy az ember orrspray-t, szteroidot, vagy antihisztamint

használ a gyógynövények helyett.

Az akupunktúra mellett erre a célra használom még a biorezonanciás készülékemet. A biorezonancia-készülék nem csak terápiás, hanem diagnosztikus célra is felhasználható. A mérés lényege, hogy a gép a sejtek és az egész emberi szervezet normális és kóros elektromágneses rezgéseit felfogja, és különválasztja a harmonikus rezgéseket, melyeket felerősítve visszajuttat a testbe. A kóros, diszharmonikus rezgéseket pedig a készülék invertálja, így, mintegy kioltja, eliminálja.

 

Tapasztalatod szerint melyik allergia típus okozza a legnagyobb problémát a pácienseidnél? Milyen súlyosságúak (lehetnek) ezek? 

A leggyakoribb mindenképp a pollen-allergia. Fő szezonja áprilisra és augusztusra tehető. Áprilisban a nyárfa virágzás, augusztusban a parlagfű okoz komoly tüneteket. A felső-légúti orrdugulás, köhögés hamar asztmába csúcsosodhat, ezért érdemes foglalkozni a megelőző kezeléssel. Van egy páciensem, akinél olyannyira elharapózott az asztma, hogy befolyásolta a mindennapi életét. Nem tudott sportolni, szinte alig mert kilépni az utcára. Naponta 2-3 szteroidot adott be magának, hogy valamennyire szinten tudja tartani az állapotát. Jelenleg akupunktúrás kezelésben részesül, mellyel orvosoltuk a problémát olyannyira, hogy el tudott kezdeni sportolni. Erre már régóta vágyott. Viszont nyilván a páciensnek is tudomásul kell venni, hogyha jön a szezon, előtte elmegyek az akupunktőrhöz, teszek érte, ellene. Ha időben felkészítjük a szervezetet, lehet bármilyen erős az allergia foka, mindenképp hosszabb távú tünetmentességet tudunk elérni.

A másik, amit mindenképp meg kell említeni, az ételallergia. Ez napjainkban egyre több embert érint. Az ételallergia általában a bőrön keresztül, vagy az emésztési rendellenességekben nyilvánul meg. Ez is nagy hatásfokkal kezelhető akupunktúrával, másrészt személyre szabott étrenddel, melyet szintén a biorezonanciás gép segítségével állítunk fel.
Eljön a páciens az első mérésre, és ott általában sokkot kap, mit ehet-mit nem. (Annyira leredukálódik a paletta.) Az első kajálásnál sír, aztán 1 hónap múlva a kezemet rázza, mert csökken a probléma. Ez viszont egy hosszabb folyamat, minimum 3 hónapot igényel.

Olyan is előfordult, hogy valakinek a mentális problémáira étrendet változtattunk, ez a lelki állapotát is teljesen kicserélte.

 

Hogy alakul nálad egy allergiás kezelés? Mik a főbb szempontok, támpontok, amin elindulsz?

Általában úgy érkeznek, hogy tudják, mire allergiásak. Ha mégsem, a kúrát mindenképp egy bőr-allergia vizsgálat előzi meg, hogy tudjuk, mivel állunk szemben. A biorezonanciás készülékkel kielemzem a pillanatnyi állapotát, majd a gép azokat a rezgéseket küldi vissza a szervezetébe, amelyre szüksége van. Ezután megkezdem az akupunktúrás kezelését is. (Első négy alkalommal a gépet, azt követően csak akupunktúrát alkalmazok.) De olyan is előfordul, hogy négy kezelés után nem kell többet jönnie hozzám, mert elértük a tünetmentességet. Ez a célunk!

 

Milyen eszközöket, technikákat alkalmazol a gyógyításnál? 

Fülakupunktúrával, talp reflexológiával (A tüdő részt és az immunrendszer zónáit kell masszírozni. Ezt mindenképp az akut szakasz előtt érdemes megkezdeni, hogy felkészítsük a szervezetet az allergiás időszakra.), akupunktúrával, és a már sokat emlegetett biorezonanciás géppel dolgozom.

 

Az akupunktúra mellett használsz-e gyógynövényes készítményeket? 

Igen, a Chen patika gyógynövényes készítményeit alkalmazom.

 

A speciális kínai készítmények miben különböznek az itthon elérhető gyógynövényektől? 

Hatásukat tekintve igazából nem különbözik egyik a másiktól. Nem tudom azt mondani, hogy a kínai jobb, mint a magyar, vagy fordítva. Viszont a kínai készítmények ősi receptek alapján készülnek, melyeket az évszázados megfigyelésekre hagyatkozva hoztak létre. Mézzel összetapasztott apró bogyókról van szó, amit vízzel kell lenyelni. Ehhez itthon már hozzá vagyunk szokva. A magyar gyógynövények viszont általában tea formájában fogyasztathatók, erre sajnos nincs idő.

 

Mennyi idő alatt gyógyítható az allergia?

A pollen nagyon hamar reagál, mint korábban említettem, akár 4 alkalom is elengedő lehet, és megszűnnek a panaszok. Viszont itt fontos szerepet kap a kezelés megismétlése. (Egyénfüggő, van, akinek évente, de olyan is volt már, hogy valakinél kimaradt 2 év, és a harmadikban jött egy ismételt kúrára.) Az élelmiszer allergiára pedig 2-3 hónapot rá kell szánni mindenképp. A javulás látványos és érzékelhető. Az első hónapban már jobban érzik magukat, de a gyógyuláshoz idő kell.

 

Milyen életmódbeli változtatásokkal tud hozzájárulni a páciens a pozitív végeredményhez?

Az étrend betartásával, mozgással, a kiegyensúlyozott lelkiállapot megtartásával, a stressz lecsökkentésével, amennyire csak lehet. A rendszeresség nagyon fontos, minden tekintetben.


A kúrát követően élhet tünetmentesen?

Pollen allergiánál élhet úgy, hogy a gyógynövényekkel karban tartja a durva asztmáját, allergiáját. Ha megtanulja a teste jelzéseit, saját magának szabályozhatja a gyógynövényes bogyók bevételét.

Ételallergia esetén van, aki visszatér a normál étkezési ritmusba, az sajnos visszaesik. Aki tisztességesen csinálja, élhet teljesen tünetmentes életet.

 

Van-e esetleg sikertörténeted az allergia gyógyításával kapcsolatban? 

Volt egy ételallergiás páciensem, akinek az egész testét piros-hólyagos sebek borították. Túl volt már több bőrgyógyászon, szteroidos kúrán. Teljesen el volt keseredve. A biorezonanciás gép mérése szerint csak rizst és a csirkemellet ehetett a tisztulási időszakban. 1 hónap múlva visszajött, mosolygott, eltűntek róla a kiütések. Újra megmértük, és hozzáadtuk az étrendjéhez a barackot, és a banánt. A következő hónapban újból pár étellel bővült a paletta. Mint egy kisbabánál, úgy szoktattuk vissza a szervezetét a nehezebben emészthető ételekre. A testéből kitisztult a sok méreganyag, ami a tüneteket okozta. Úgy gondolom, ez mindenképp sikerként könyvelhető el.