Kérdések a diabéteszről.

A diabétesz csaknem félmilliárd embert érint világszerte, a betegek száma pedig egyre növekszik: a becslések szerint 2035-re mintegy 592 millió embert érint majd a betegség, ami azt jelenti, hogy a világ felnőtt népességének több mint 8%-át fogják diabétesszel kezelni. Magyarországon 2003 és 2015 között megduplázódott a cukorbetegek száma. Többek között erről, és egyéb endokrinológiai betegségekről beszélgettem Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel.


Tapasztalatod szerint melyek a leggyakoribb endokrinológiai problémák manapság?

Ide sorolnám a cukorbetegséget, inzulin rezisztenciát, policisztás ovárium szindrómát, pajzsmirigy alul-túlműködést.


Miből származnak, származhatnak ezek a betegségek?

A cukorbetegség, vagy diabétesz a glükóz feldolgozási zavara, mivel a hasnyálmirigy úgynevezett Langerhans-szigeteinek inzulin termelése elégtelen. Ebből kifolyólag a sejtek képtelenek felvenni a számukra egyébként igen fontos glükózt. Megkülönböztetünk egyes, és kettes típusú cukorbetegséget. Az egyes típusú egy autoimmun probléma, abszolút inzulin hiánnyal jár, gyakran gyermek-fiatalkorban jelentkezik. A kettes típusú diabétesz már megfoghatóbb okokra vezethető vissza. A túlzott kalória bevitel, mozgásszegény életmód, és egyéb környezeti tényezők nagyban hozzájárulnak a kialakulásához. A betegség kezelése a kezdeti időszakban életmód változtatással (csökkentett kalória bevitel, napi mozgás beiktatása), később vércukorcsökkentő gyógyszerekkel, legvégső esetben az egyes típushoz hasonlóan inzulin adásával történik.

A inzulinrezisztencia a szénhidrát-anyagcsere zavara, amikor a sejtek érzéketlenné válnak a inzulin nevű hormon hatásával szemben, ami a vércukor (glükóz) sejtbe jutását segítené.

A policisztás ovárium szindróma egy több szervet érintő, összetett probléma. A PCOS-szindrómás nők jellemzően vérzészavarral küszködnek. Menstruációjuk a normálisnál sokkal ritkább, vagy egyáltalán nincs. Hosszabb távon problémát jelenthet még a meddőség is.
A szindróma nevét adó petefészek-elváltozás úgy alakul ki, hogy a petefészkeken egy vastag, kéregszerű bevonat képződik. Ez a kéreg megakadályozza az érett pete kilökődését, a tüszőrepedést. Ezáltal lehetetlenné válik a megtermékenyülés. A meg nem repedt tüszők maradványaiból alakulnak ki a folyadékot tartalmazó ciszták.

A pajzsmirigy különböző problémáit a kínai orvoslás az úgynevezett hármas melegítő meridián problémájának tudja be. Alulműködés esetén elégtelen mennyiségű pajzsmirigy hormon termelődik, túlműködéskor kifejezetten sok. Utóbbi az érintett szerv megnagyobbodásával jár.

Tapasztalatom szerint az endokrinológiai problémák mind jól reagálnak a diétára, mozgásra, akupunktúrára, gyógynövény terápiára. Az akupunktúra beindítja az öngyógyító folyamatokat, és a szervezet tulajdonképpen saját magát harmonizálja.


Mely endokrinológiai kórképeknél alkalmazható az akupunktúra?

A korábban említett problémák mindegyikénél használható az akupunktúra. Az, hogy ki-mennyire reagál rá, teljesen egyéni. A célunk, hogy a szervezet saját maga oldja meg a problémát, mi a tűkkel ezt segítjük elő, harmonizáljuk az egyensúlyt. A változás gyakran ultrahangon is látható, így igazolható a javulás. Emellett a labor értékekben is számottevő javulás követhető nyomon.


Milyen hatásfokkal működik?

Nagyon változóan. Leginkább attól függ, mennyire tartja be a páciens a megbeszélt diétát, egyéb életmódváltásokat. Ha valaki korrektül jár el, az akupunktúra és gyógynövényes terápia együtt nagy hatékonysággal tud működni.


Hogy fejti ki a hatását az akupunktúra az endokrinológiai problémáknál?

Az idegrendszer ingerület vezetési rendszerén, valamint a keringésre gyakorolt hatásán keresztül fejti ki a hatását.


Mely problémákkal keresnek fel téged leggyakrabban a páciensek?

Leggyakrabban diabétesszel, és a pajzsmirigy különböző működészavaraival keresnek fel.

 
Van-e sikersztorid az endokrinológiai kórképekkel kapcsolatban? 

Volt egy diabéteszes páciensem, aki 12.5-ös cukor értékkel érkezett. Megbeszéltük, milyen típusú diétára lenne szüksége, milyen és mennyi mozgást iktasson be az életébe. Ezen kívül akupunktúrás kezelésben részesült, valamint akupresszúrás masszázsban, gyógynövényes terápiában. A gyógynövényes terápia mindig egyénre szabottan történik, engedélyezett, ősi, kínai receptek alapján. Ebben az esetben úgynevezett Yin hiányos állapot állt fent, ezt hoztuk helyre a gyógynövényekkel. Kínai orvosi szempontból nagy hangsúlyt kell fektetni a vese, máj, lép, valamint a gyomor harmonizálására. A kezelés során 15kg-tól szabadult meg, ennek köszönhetően a cukor értéke 6-ra beállt, és azóta is ezen a ponton stagnál.


Ezen kívül foglalkoztam már Hashimoto-szindrómás pácienssel is. Kínai orvosi szempontból itt a máj, gyomor harmonizálása történik a testbe és fejbe szúrt tűk segítségével. Aggódott, hogy a betegség miatt a magas vérnyomással is előbb-utóbb meg kell küzdenie. Hozzá kell tennem, hogy a magánéletében rengeteg stresszes esemény vette körül. A pajzsmirigyében a 20. kezelést (azaz a második kúrát követően) látványosan zsugorodtak a göbök. Az ő esetében az akupunktúrát csak kiegészítő kezelésként használtuk, a gyógyszeres kezelés mellett. A páciens életszínvonala viszont nagy mértékben javult, a tünetei csökkentek.


Az interjút készítette: Rozs Franciska