Az idősebb korosztály egészségmegőrzése Hagyományos Kínai gyógyászattal

Az idős kort sokan a télhez hasonlítják. Beszűkült élettér, a társaság hiánya, csökkenő lehetőségek, nehéz kilábalás a betegségekből. Ám valóban törvényszerűek a fenti tények? Lehet-e, lehetséges-e aktívan foglalkozni szépkorúként a testtel és szellemmel egyaránt? Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai gyógyász, akupunktőrrel beszélgettem az idősebb korosztály egészségmegőrzéséről, és az akupunktúra áldásos hatásairól az idősek körében.

Mely gyakori időskori megbetegedéseknél érdemes akupunktúrás kezelésbe kezdeni?

Megelőzés szempontjából akkor kell elkezdeni, amikor érzi, hogy ugyan jól van, de kezd egy kicsit kedvetlen, fáradt lenni, szédülni... Ez az a pillanat, amikor fel kell ismerni, hogy valami változásra, változtatásra van szükség! Ilyenkor érdemes egy tíz alkalmas kúrát elkezdeni, mellyel eltüntethető a szédülés, bizonytalanságérzet. Mozgásszervi problémák (derék, térd) szuper kiegészítő kezelése az akupunktúra! Vizelettartási problémánál szintén hasznos lehet. Csont-porckopás esetén bioglükozamin szedése, kiegészítve akupunktúrás kezeléssel segíti a folyadékáramlást, hogy jobban beépüljön a kollagén a szervezetbe.

Mennyire nyitottak az idősek a keleti orvoslás irányába?

Egyre nyitottabbak. Pont a 60-as 70-es korosztály kezd megtalálni az utóbbi időben. Érdekes, hogy mennyire nyíltak, érdeklődőek...

Esetükben nagyrészt szájhagyomány útján terjed a hírem, a volt pácienseim ajánlottak a figyelmükbe. Mindenesetre én nagyon örülök, hogy egyre több emberhez jut el az akupunktúra, és bizalommal fordulnak hozzám az idősek is.

Mennyire kompromisszum készek a kezelőorvosaik?

Azt mondhatom, hogy sok pozitív tapasztalattal rendelkezem.

A nyugati orvosok nyitottak, elfogadóak, és lehet velük együtt dolgozni, hisz egyre több nyugati orvos nyit ebbe az irányba.

Van esetleg sikersztorid szépkorúakkal?

Volt egy páciensem, aki traumás sérülést szenvedett, és megoperálták a lábát. Nem tudott mozogni, felállni, járni. Ugyan az elindulásnál vannak még problémák, de azt mondhatom, hogy tökéletesen működik a lába, az első 10 kezelés után megszűnt a fájdalma!

Volt már krónikus derékfájós páciensem is. Ő konkrétan nem tudott kiegyenesedni, felállni. 3-4 kezelés után jött a várva várt eredmény: megszűnt a fájdalma, diszkomfort érzete.

Milyen gyógynövények javallottak az időskori egészségmegőrzés érdekében?

A ginzeng-et mindenképp ajánlanám, erőnlét megőrzés céljából. A kínai orvoslásban a godgi bogyó egy „csodaszer”, mely életenergia tápláló, megőrző hatással bír.

Ajánlatos még a gyömbér-fahéj tea,  emésztés segítő-, és étvágynövelő hatásuk miatt.

Nagyon fontos továbbá a megfelelő folyadék bevitel. Gyakran hallom, hogy „Elfelejtek inni.” Pedig a víz kiemelten fontos a veseműködés, emésztés könnyítés miatt!

Hasznos lehet még a csalán tea, kúra szerűen alkalmazva, melynek vér-vesetisztító hatása van, valamint roboráló gyógynövényként is számon tartjuk.

Mik azok a kiegészítő intézkedések, melyeket bármely idős megtehet a saját egészsége érdekében?

Ajánlanám a meridián tornát! Tanulják meg és csinálják a szabadban egyedül, vagy akár összeállva hasonló érdeklődésű barátokkal, ismerősökkel. A lényeg, hogy senki ne legyen magányos, barátkozzanak bátran! Ez pozitívan hat a pszichés állapotukra, mely kihat fizikai szintre is. 

Az interjút készítette: Rozs Franciska