Ajánlanád-e az akupunktúrát sportsérülésekre?

A mozgásszervrendszerünk felegyenesedésünk egyik alappillére. A kor előrehaladtával érdemes egyre nagyobb figyelmet fordítani testünk rezdüléseire, mi az, amiben hiányt szenved. Az ízületi fájdalom egyértelműen jelzi: változásra-változtatásra van szükség. Lukács Lászlóné Noémi, Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel beszélgettem ízületeink védelméről, és arról, hogyan befolyásolhatja az akupunktúra a mozgásunkat, fájdalomérzékelésünket.  


Tapasztalatod szerint melyek a leggyakoribb mozgásszervrendszeri panaszok manapság?

A munkám során legtöbbször derékfájdalommal, ülőidegzsábával, lumbágóval, kisízületi gyulladásokkal, teniszkönyökkel, térdfájdalommal találkozom.


Miből erednek-eredhetnek ezek a problémák?

A derékfájdalom általában egy rossz mozdulat, vagy sok ülés következménye. A folyamatos terhelés, és a nyújtás hiánya is hozzáadódhatnak a problémához.

Az ülőidegzsába lényegében idegbecsípődés, szintén kialakulhat sok ülés, vagy egy rossz mozdulat, miatt.

A kisízületi fájdalom, például a kézen, általában immunológiai eredetű, a nyugati orvoslásban reumának hívják. A kínai orvoslás ezt egyfajta elakadásként kezeli, főleg akut esetben, ha belobban a fájdalom. Krónikus problémánál ez nyilvánvalóan hosszabb kezelést igényel, de szerencsére néhány egyszerű fogással otthon is karbantartható.

A teniszkönyök általában megerőltetés eredménye, csakúgy, mint a térdfájdalom. Utóbbinál fontos figyelembe venni a páciens életkorát, mely egyenesen arányos lehet a porckopás mértékével.

A vállnál a leggyakrabban az úgynevezett fagyott váll szindróma alakul ki, mely esetben a beteg képtelen felemelni oldalra a karját kilencven fok fölé. 


Mik az ízületeink elsődleges feladatai? 

Az ízületeink a végtagjaink sokrétű mozgásait teszik lehetővé. A csontfelszínek alakja meghatározza, milyen irányba, és mekkora mértékben mozdulhatnak el a felületek egymáshoz képest.


Milyen típusú mozgásszervi betegségekkel keresnek fel téged leggyakrabban a páciensek? 

Sok a derékfájásos, lumbágós. Elő-előfordul még a teniszkönyök, kisízületi gyulladás, fagyott váll szindróma.


Mely ízületekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani a hétköznapokban? 

A legnagyobb terhelés mindenképp a derekat éri. Az „egyszerű” hétköznapi mozgásaink hatalmas nyűggé válhatnak egy óvatlan mozdulat következtében. Emelésnél, pakolásnál, cipekedésnél mindenképp érdemes a megfelelő tartást szem előtt tartani. 

A váll hajlamos az erőteljes gyulladásra. Az a tapasztalatom, hogy ez esetben a szélre, hidegre érdemes figyelni. Ne szedje szét a légkondi. Ez ugyanígy a derékra is érvényes! Ha folyamatos szél éri a derekat, vállat, az problémát okoz.

A kéznél érdekes módon sokaknál figyelem meg, hogy csavargatják az ízületeket. Egyfajta húzással csökkenthető a fájdalom, (valószínűleg ezt érzi is a páciens) de a csavargatás nem tesz jót nekik. Ehelyett érdemes labdákat nyomogatni, kipróbálni az ujjra húzható gyűrűt. Ezen kívül előnyös lehet még a folyamatos tornáztatás, bemelegítés nagyobb igénybevétel előtt.

Milyen mozgásformát ajánlanál a meggyötört derék ízületre?

Mindenképp lazító gyakorlatokat ajánlanék, legfőképp nyújtást. Heti három alkalommal, ha lehetséges.

Van egy páciensem, szakmáját tekintve pék. Folyamatosan be van állva a válla, dereka, hisz kemény fizikai munkát végez. A vállát már rendbe raktuk, a derék nehezebb dió, már csak a munkából fakadóan is. Ő nem tud pihenni, nyújtogatni. Ez meglehetősen nehéz, de legalább heti háromszor érdemes lenne lazító nyújtásokat végezni, akár reggel, kelés után.

Hogy alakul nálad egy mozgásszervi probléma kezelése?

Attól függ, mit a probléma. Ha valaki derékfájással érkezik, hason történik a kezelés, a derék pontokat megmoxázva, szúrva, köpölyözve. A köpölyözéssel könnyedén meglazíthatóak a nagy méretű izmok is. Ezt követően tuina masszázs következik. Ahogy javulnak a tünetek, szép lassan elhagyjuk a kiegészítő kezeléseket, tehát a moxát, köpölyözést. Javulás már 3-5 alkalmat követően  érezhető, de a tíz kezelés mindenképp szükséges ahhoz, hogy teljes egészében megszűnjön a panasz, és ne térjen vissza.


Ajánlanád-e az akupunktúrát sportsérülésekre? 

Mindenképpen, mert nagyon gyors a fájdalomcsillapító hatása. Magas hatásfokkal gyógyítja az ízületeket, izmokat, mellékhatások, melléktermékek nélkül.

Hogy jön létre a fájdalomcsillapítás?

A kínai orvoslás tanai szerint a fájdalom egy, a meridiánokban lévő akadály, amelyet fel kell oldani. Ennek az eszköze az akupunktúra. Ha például derékfájdalomról beszélünk, azért használunk kiegészítésként moxa szivart, mert általa pótoljuk a hőt, a köpölyözéssel pedig az izomletapadásokat kezeljük.


Idősebb hölgyeknél gyakran előforduló mozgásszervi probléma a csontritkulás. Lassítható-e a folyamat akupunktúrával, gyógynövényekkel? 

Ez leginkább kálcium, D-vitamin pótlással javítható, 35 éves korig. Fontos, hogy feltöltődjenek a raktárak, hogy a következő 35 évben felhasználhassa a szervezet. Ezzel kitolhatóak a csontritkulásos tünetek. Azt gondolom, itt a megelőzésen van a hangsúly.


Van-e esetleg sikersztorid?
Több vállproblémás kezelésen vagyok már túl. Az a tapasztalatom, hogy általában az 5. alkalomra megszűnik a probléma. A kiújulás megelőzése miatt érdemes lejárni a tíz alkalmat.

Volt például egy fiatalember, aki nem tudott hátrafelé nyúlni.

Ahogy kezeltem, az első 2 alkalom után megszűnt a fájdalom, tudott aludni. A gyógyulás viszont nem haladt olyan mértékben, ahogy szerettem volna, akkor néztem meg tüzetesebben a lapockáját. Észrevettem a különbséget a 2 lapocka között. Elküldtem csontkovácshoz, aki 2 alkalom után helyrerakta. Észre kell venni, hogyha a páciens nem javul normál tempóban. Ekkor újra körül kell járni a problémát, hogy kiderítsük, mi az, ami befolyásolja a javulást.

Járt nálam egy hölgy, teniszkönyökkel. 3 kezeléssel helyre tudtuk hozni a problémát, mert amikor az jelentkezett, ő azonnal jött hozzám. Mivel akut fájdalomról volt szó, a páciens teljesen tünetmentes azóta.