Interjúk

Nyugati-és keleti orvoslás kapcsolódási pontjai

Lukács Lászlóné Noémi kétgyermekes édesanya, feleség. Nem mellesleg két éve nyitotta meg Hagyományos Kínai Orvosi rendelőjét Tárnokon, ahol főként akupunktúrával segíti pácienseit,de Százhalombattán az egészségházban is tevékenykedik. A keleti-nyugati orvoslás kapcsolódási pontjairól, szakmája előnyeiről és (nem) mindennapi munkájáról beszélgettünk. 

Mellékhatásmentesség

Úgy gondolom, hogy a kínai orvoslás egyszerű módszerei rendkívül gyors, tartós eredményeket képesek produkálni. Sokféle probléma kezelhető vele, kiválóan kombinálható a nyugati orvoslással, mellyel ellentétben mellékhatásmentes.

Kérdések az orvoslásról

Korunk egyik népbetegsége az allergia. Becslések szerint ma Magyarországon körülbelül 2 millió ember szenved a tüneteitől, a WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2025-re a világ lakosságának mintegy fele allergiás lesz. De vajon valóban gyógyíthatatlan problémáról lenne szó? Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel beszélgettem az allergia gyógyításának keleti módszereiről. 

Milyen veszélyeket rejt az elhízás?

Az túlsúlyos emberek száma az Egyesült Államokban, Mexikóban és Új-Zélandon a legmagasabb, viszont ezeket követően Magyarország áll a negyedik helyen. Ez azt jelenti, hogy a 15 évesnél idősebb lakosságnak legalább a 30 százaléka elhízott. Lukács Lászlóné Noémivel beszélgettem az elhízásról, annak hozadékairól, valamint arról, hogyan tud segíteni az akupunktúra a fogyásban. 

Ajánlanád-e az akupunktúrát sportsérülésekre?

A mozgásszervrendszerünk felegyenesedésünk egyik alappillére. A kor előrehaladtával érdemes egyre nagyobb figyelmet fordítani testünk rezdüléseire, mi az, amiben hiányt szenved. Az ízületi fájdalom egyértelműen jelzi: változásra-változtatásra van szükség. Lukács Lászlóné Noémi, Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel beszélgettem ízületeink védelméről, és arról, hogyan befolyásolhatja az akupunktúra a mozgásunkat, fájdalomérzékelésünket.  

Mely neurológiai kórképek esetén alkalmazható az akupunktúra?

Egy 2017-es felmérés szerint az Európai Unióban Magyarországon szenved a legtöbb ember depressziótól. A 18 éven felettiek 10.5 százaléka vallja magát depressziósnak. Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel beszélgettem a pszichiátriai-neurológiai kórképek akupunktúrával történő, hatékony kezeléséről.

Kérdések a diabéteszről.

A diabétesz csaknem félmilliárd embert érint világszerte, a betegek száma pedig egyre növekszik: a becslések szerint 2035-re mintegy 592 millió embert érint majd a betegség, ami azt jelenti, hogy a világ felnőtt népességének több mint 8%-át fogják diabétesszel kezelni. Magyarországon 2003 és 2015 között megduplázódott a cukorbetegek száma. Többek között erről, és egyéb endokrinológiai betegségekről beszélgettem Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel.

Milyen érzés az akupunktúra?

A fájdalomtól való félelem az egyik leggyakoribb oka annak, hogy sokan ódzkodnak kipróbálni az akupunktúrát. A tévhitek eloszlatásának érdekében Lukács Lászlóné Noémi hagyományos kínai orvos, akupunktőrrel beszélgettem az akupunktúráról, az általa kiváltott ingerekről és áldásos hatásáról.

Milyen szerepet játszik a kínai orvoslás a prevencióban?

2018-ban tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát. A 2017-ben közzétett adatok szerint a lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetősségekkel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A figyelemfelkeltés érdekében a megelőzés fontosságáról, a nyugati és keleti orvoslás diagnosztikai és prevenciós lehetőségeiről beszélgettem Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel.

Mely gyakori időskori megbetegedéseknél érdemes akupunktúrás kezelésbe kezdeni?

Az idős kort sokan a télhez hasonlítják. Beszűkült élettér, a társaság hiánya, csökkenő lehetőségek, nehéz kilábalás a betegségekből. Ám valóban törvényszerűek a fenti tények? Lehet-e, lehetséges-e aktívan foglalkozni szépkorúként a testtel és szellemmel egyaránt? Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai gyógyász, akupunktőrrel beszélgettem az idősebb korosztály egészségmegőrzéséről, és az akupunktúra áldásos hatásairól az idősek körében.