A prevenció fontossága

2018-ban tovább folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja, amely 2020-ig mintegy tíz éven keresztül az országot járva vizsgálja a hazai lakosság egészségügyi állapotát. A 2017-ben közzétett adatok szerint a lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetősségekkel, éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség. A figyelemfelkeltés érdekében a megelőzés fontosságáról, a nyugati és keleti orvoslás diagnosztikai és prevenciós lehetőségeiről beszélgettem Lukács Lászlóné Noémi Hagyományos Kínai Orvos, akupunktőrrel.

Milyen szerepet játszik a kínai orvoslás a prevencióban?

 A kezdetek kezdetén a kínai orvos akkor kapott pénzt, amikor a páciense nem volt beteg! Ez tehát egy teljesen más szemlélet, hisz az egészség, és az egyensúly megőrzésén van a hangsúly, nem a tűzoltáson.

Mit értesz prevenció alatt?

Úgy gondolom, mindenki rendelkezik bizonyos fokú testtudattal. Tudom, mi árt, mi használ a szervezetemnek, tudom, mit érdemes elkerülnöm, és mit érdemes gyakrabban alkalmaznom. Általánosságban az a tapasztalatom, az embereknek van egy előérzete, hogy ugyan minden kifogástalanul működik, ám valami mégsem kerek. Ez az a pillanat, amikor érdemes lenne szakembert felkeresni, legyen akár nyugati, akár kínai orvos.

Sajnos a legtöbben csak akkor mennek el szakemberhez, amikor már komoly tünetek ütik fel a fejüket. Amikor egészségesek, sajnálják a pénzt arra, hogy ezt megőrizzék, amikor betegek, minden pénzt megadnának az egészségük visszaszerzéséért. Ezt a hozzáállást kellene megreformálni.

Kínában például tudatosabban élnek. (Bár az étkezés sajnos ott is elferdült az utóbbi évtizedekben, mióta megjelentek a gyorséttermi láncok. De a mozgás, és a mozgás kultúrája sokkal általánosabb, alapvetőbb igény. Van rá idő és mód, hogy kimenjünk a kertbe tevékenykedni, táncolni, tollasozni...) Illetve, mint azt korábban említettem, teljesen más a betegség alapvető megítélése is.

Szakemberként miért tekinted elengedhetetlennek a megelőzést?

Hosszú távon kifizetődőbb megóvni a rendszert, mint javítgatni, foltozgatni. Nyilván a kor előrehaladtával ezek a sarkalatos pontok jobban kiéleződnek, hisz egészségesen megöregedni jobb nekem is, a környezetemnek is. Így tud nyitott maradni az ember, ha nem szorul a négy fal közé, ha nincs szüksége felügyeletre, segítségre, minél tovább el tudja látni magát. 

Mit gondolsz a prevenció magyarországi jelenlétéről?

Ma már a nyugati orvoslás, és az Európai Unió is erőteljesebben hangsúlyozza, támogatja a prevenciót. A céljuk, célunk az, hogy minimalizáljuk, és kiküszöböljük azokat a társadalmi, pszichológiai, és szociális feltételeket, melyek betegségeket okoznak, vagy hozzájárulnak ezek kialakulásához. Hiszen életeket menthetünk az időben felismert betegségekkel!

Többek között ezért is hoztuk létre az Egészséges Tárnokért, Kelet és Nyugat találkozása programunkat, melynek keretein belül idén másodszorra kerül megrendezésre prevenció hangsúlyos rendezvényünk. Missziónk lényege, hogy felhívjuk a figyelmet az általános megelőzési lehetőségekre, és javítsunk a magyar emberek életszínvonalán.

Mely kórképeknél lehet kulcsfontosságú a megelőzés?

Nőgyógyászati betegségeknél, emésztési rendellenességek esetén, szív-keringési problémáknál, ehhez kapcsolódóan kiemelkedő fontosságú lehet a diabétesz, elhízás esetében. Kiemelném még a férfiak urológiai problémáit. A súlyos kiugrások minimalizálása a lényeg.

Volt-e már olyan páciensed, akinél igazolhatóan megelőztél egy súlyosabb állapotot?

Volt, nem is egy. Előfordult, hogy az elektro-akupunktúrás állapotfelmérés alacsony energia szintet jelzett egy adott meridián adott pontjánál. Elküldtem a pácienst, hogy képalkotó diagnosztikával erősítsük meg a gyanúmat, kiderült, hogy sebészeti beavatkozásra van szüksége

Viszont sajnos ellenpélda is van! Megérkezett hozzám a páciens, és az állapotfelmérés során megállapítottam, hogy inzulin rezisztenciája van. Ez akkoriban még nem okozott nála tüneteket, ezért nem is járt utána, hogyan tudná elkerülni a cukorbetegség kialakulását. Egy év múlva kiderült, hogy igazam volt. Itt már sokkal göröngyösebb, hosszabb a kezelés útja, hiszen a meglévő tüneteket kell csökkenteni, nem megelőzni azokat.

Hozzájárulhat-e az akupunktúra az immunrendszer erősítéséhez?

Természetesen! Az akupunktúra támogatja az immunrendszert, bekapcsolja a szervezet öngyógyító folyamatait

Hogyan járul hozzá az akupunktúra az általános közérzet javításához?

A páciensek arról számolnak be, hogy másképp kezelik a stresszt. Ettől vannak jobban. Nem terhelik az agyukat, és a testüket feleslegesen a stresszfaktorokkal. Máshogy érinti őket a probléma, másképp reagálnak. Az akupunktúra serkenti az endorfin és adenozin termelődést. Mindkét hormon kellemesebb közérzetet biztosít, mind rövid-mind hosszútávon.

 Az interjút készítette: Rozs Franciska